Hvad er Gestaltterapi? …og hvad bygger det på?

Ordet gestalt er tysk og betyder ‘skikkelse, helhed’ og kommer af “stellen” – altså at ‘stille’, oprindeligt ‘hvad der er stillet i orden’.

Ofte bruges ordet om “spøgelser”, som fx. Jyske Vestkysten skrev i 2008: “Der er garanti for uhyggen, hvis man deltager på Ghostwalking, hvor mørke gestalter tager gæsterne med til dunkle kroge og fortæller skumle historier” – eller inden for bl.a. psykologi, musik og naturvidenskab.

Når det er sagt, blev Gestaltterapi “opfundet” af tyskeren Friedrich Salomon Perls, som senere tog navnet Fritz Perls. Han var psykiater og psykoterapeut. Hans såkaldte Gestaltterapi tog sit udgangspunkt i Gestaltpsykologien, samt i Zen buddhismen og Taoismen, fænomenologien og eksistentialismen. Fritz mente at det var vigtigt at tage udgangspunkt i “det indlysende her og nu”.

Endvidere er der i Gestaltterapi elementer af C. G Jung’s dybdepsykologi, Jacob Moreno’s psykodrama mf.! Gestaltterapi er altså en god blanding af traditionel psykologi blandet godt og grundigt med spirituelle holistiske elementer fra Zen buddhismen og fra Taoismen.

Selve terapien gå ud på at afslutte / at lukke og at gøre hel. Fx. det at være sulten opfattes som en åben gestalt – og omvendt opfattes det at spise som at lukke gestalten. På samme måde er lysten til social kontakt en åben gestalt, og det at være sammen med vennerne, er at lukke gestalten. For at kunne lukke sine gestalter, er man nødt til at anerkende hvilke åbne gestalter, der skal lukkes, så det kommer “balance i systemet”. Netop derfor er Zen buddhismen og Taoismen centrale elementer i Gestaltterapien, da de arbejder med den universelle kraft til at skabe balance mellem Yin og Yang.

Mindfulness” og “Focused Awareness” er også begreber, som er anerkendt og brugt indenfor Gestaltterapien.

“Helhed i balance” må siges at være nøgleordet i Gestaltterapien – altså en holistisk behandlingsteknik.

13. juli 2018
Andreas Slot-Henriksen

Mangler du information om et bestemt emne, så skriv et søgeord herunder… Måske kan du være heldig og finde noget relevant…

Categories

Vil du vide mere om Jesus..?

Se serien “Hvordan bliver jeg Kristen”, som tager dig igennem de mest fundamentale ting om, hvad det vil sige at være en Kristen – altså at være “efterfølger af Jesus Kristus”.

Birte og Andreas Slot-Henriksen underviser her om den okkulte “New Age verden” og beskriver endvidere, hvordan Yoga hænger uløseligt sammen med det okkulte.