Hvad er NLP – Neuro Lingvistisk Programmering? …og hvad bygger det på?

NLP står for Neuro Lingvistisk Programmering og er en form for psykoterapi baseret på den antagelse at sprog og sprogbrug spiller en enorm vigtig rolle i forhold til at forme vores tanker og vores generelle adfærd.

Udviklingen af NLP blev startet i 1970’erne af Richard Bandler og John Grinder, som begge studerede gestaltterapi. NLP var generelt inspireret af tre fremtrædende terapeuter:

  • Fritz Pearls, som bla var grundlæggeren af det Zen buddhistiske og TaoistiskeGestalterapi“,
  • Virginia Satir var hypnotisør, familieterapeut og grundlægger af NLP-tesen: “Behind every behavior is a positive intention” – oversat: “Bag enhver handling, er der en positiv intention”.
  • Milton H. Erickson, som bla. forskede i Taoistisk Hypnose og som i dag er kendt som ophavsmand til “moderne hypnose”.

Da de tre inspirationskilder til NLP samt de to grundlæggere alle har rødder i Taoisme, Hypnose og/eller Gestaltterapi, kan det nok ikke komme bag på nogle, at NLP ligger ekstremt tæt opad hypnose, og netop også til formål at man bevidst arbejder med sin underbevidsthed.

Swish modellen i NLP er en af de grundlæggende byggesten, som handler om, via underbevidstheden, at udskifte et sanseindtryk, der er forbundet med en negativ oplevelse, til et nyt indtryk, der er forbundet med en positiv oplevelse.
– man går ikke direkte i trance under NLP, men ellers er principperne meget identiske med hypnose.

Mange, der tilbyder personlighedsudvikling / coaching, gør det i dag med NLP og kombinerer det også med Enneagrammets 9 personlighedstyper samt Mindfulness.

Enneagram… hvad er nu det for noget?

Enneagrammet består grundlæggende af 9 forskellige personlighedstyper for handlinger og adfærd.

Ordet “enneagram” er græsk og betyder egentlig bare “Ni-model”. Modellen er en sammenfatning, af flere af verdens store spirituelle og filosofiske retninger, såsom kristendommen, tibetansk mystik og især fra middelalderens islamiske filosoffer – altså en “god” blanding.

Georg Ivanovich Gurdjieff, armenske filosof og undervise, var den første til at introducere enneagrammet i vesten, hvor han i 1920’erne grundlagde “Institut for menneskers harmoniske udvikling” i Frankrig. Her hjalp han mennesker til personlig udvikling ved at gøre dem bevidste om deres egne tanke- og handlingsmønstre, gennem forskellige spirituelle, meditative og fysiske opgaver, som skulle gøre dem bevidste om deres egne handlings- og tankemønstre, sandsynligvis på basis af Enneagrammet.

Oscar Ischazo udviklede i samarbejde med psykologer og med stærk tilknytning til den stærkt okkulte retning “jødisk kabbalisme” (se figuren til højre af kabbalismens “livets træ”), det enneagram, man kender i dag.

13. juli 2018
Andreas Slot-Henriksen

Liselotte var selv NLP uddannet

Læs Liselotte Victoria Binau beregning fra egen erfaring med NLP.

NLP er ikke nemt at beskrive fordi det en sammensat af ufattelig mange ting. Ja selv kristendommen eller psykologien går ikke fri. 

I NLP’ens grundform handler den om at overbevise mennesker om at de alene er herre/ gud i eget liv. Der findes ingen grænser for at opnå noget som helst ønsket mål, dersom man bruger NLP rigtigt. Alt hvad et menneske oplever er nemlig noget som sker i hjernen og derfor kan man manipulere den til at ændre ethvert input den har eller får. Det gøres ved at bruge det visuelle, det auditive eller det følelsesmæssige, foruden de tanker et menneske har. Derudover har man forskellige strategier, kommunikationer og kasser man bruger eller henter værktøjer fra. Man mener feks. man kan kopier disse ting fra en succesfuld person og på den måde opnå samme succes.

På et af de kursusforløb jeg var på, gik der røgte om at en af de ”store” personer inden for NLP havde myrdet en mand, men ved brug af NLP vandt han en retssag. Andre havde vundet store pengebeløb. Da jeg selv startede på NLP var jeg stærk søgende og åben overfor alt der kunne løse mine problemer. Det kan NLP som udgangspunkt fordi djævlen er bag og fordi han kommer som en lysnede engel.

Jeg lærte NLP at kende igennem mit arbejde på OUH hvor man brugte leg og skuespil som en del af nytænkning og motivation. Det fangede min interesse og jeg startede på NLP. Jeg vidste ikke på det tidspunkt at NLP også var en terapeutisk udd. men de positive ting jeg havde oplevet ved NLP, motiverede mig og holdt mig fast, også selvom der skete mange forfærdelige ting i det videre forløb. Jeg led samtidig af OCD, angst og depression og ønskede for alt i verden at slippe af med det. Min veninde sendte mig til en NLP terapeut som åbnede op for dybe ting i mig, på en måde der ligesom rev livet ud af mig og jeg efterfølgende måtte gå rund som død i flere måneder.

Folk omkring mig blev bange for hvad der skete og selv troede jeg ikke, jeg nogensinde ville blive menneske igen. Da min veninde så min tilstand, tog hun mig igen hen til NLP terapeuten som skulle lappe eller færdiggøre det hun var begyndt, men det skete ikke. Hun tog fat på noget helt andet og min tilstand ændres ikke. Hun havde tydeligvis ikke forstået problemet. Hvilket skete hos flere terapeuter, selv hos underviserne. Alligevel fortsatte jeg ind i denne verden af manipulation og jeg oplevede flere gange at blive guidet ind i angst. Den ene gang blev en terapeut rædselsslagen over min angst, hvilket slog dobbelt tilbage til mig og min angst blev til dødsangst.

En anden gang blev jeg guidet ud af kroppen og kunne ikke komme tilbage igen. Jeg hang ligesom fast et stykke nede i mine ben og kunne ikke nå ud i mine fødder. En frygtelig oplevelse! I det øjeblik skreg jeg på GUD som hjalp mig ( jeg kendte ikke JESUS på det tidspunkt). Takker for HAN hørte mig. Reglen var sådan at en kursist havde frit spil til at bruge hvad fantasien bød på, hvis man undervejs stødte på forhindringer i terapien og derfor blev der brugt alt hvad den alternative verden havde at byde på.

Det er så stærke værktøjer man bruger og man ved aldrig hvornår der åbnes op for noget eller hvad der åbnes op for. Jeg oplevede det på et modul hvor hele min krop pludselig og uden forudanelser begyndte at reagerede. Jeg rystede helt vanvittigt og brød fuldstændigt sammen midt i undervisningen, så læren måtte opgive at følge det han havde planlagt. Det var tydeligt at folk blev mærket af det forudsigelige overraskende som skete.

Efter et andet modul hvor kursisterne skulle hjem måtte vi efterlade en person i psykisk opløsning på stedet. Jeg ved ikke hvordan det gik hende siden hen, eller hvilken hjælp hun fik, men jeg ved at flere fra andre NLP hold var endt på psykisk hospital og jeg ved at man hele tiden ændrede på NLP’en fordi man fandt ud af at NLP ikke var tilstrækkelig. Coach er en del af det udspring. I 2002 blev jeg på et splitsekund sat 100% fri da jeg påkaldte JESUS.

Mangler du information om et bestemt emne, så skriv et søgeord herunder… Måske kan du være heldig og finde noget relevant…

Categories

Vil du vide mere om Jesus..?

Se serien “Hvordan bliver jeg Kristen”, som tager dig igennem de mest fundamentale ting om, hvad det vil sige at være en Kristen – altså at være “efterfølger af Jesus Kristus”.

Birte og Andreas Slot-Henriksen underviser her om den okkulte “New Age verden” og beskriver endvidere, hvordan Yoga hænger uløseligt sammen med det okkulte.

Enneagrammets 9 personligheder

Frimurer... og samtidig følge Jesus..?