Hvor stammer Halloween fra?

– og kan det forenes med kristendom?

På omkring Jesu tid, udgjorde kelterne en ret stor del af Frankrig, nord- og vesteuropa samt de britiske øer. Kelternes tro/religion er på flere områder lig dagens shamanisme – altså tilbedelse af naturen og alle de guder, de tror, der er i naturen. Hertil havde druiderne mange ritualer og mystiske ceremonier, som blev udført af præster: Druiderne. Religionen hedder druisme – og en af druismens store ceremonipladser, er meget velkendt den dag i dag, som Stonehenge i England, hvor man kan se resterne af deres runde offerplads.

Druiderne havde primært to store rituelle mærkedage. 1. maj samt sidste dag i oktober (31. oktober). Netop den sidste fejring i oktober, blev kaldet Samhain og var solens fest, hvor man tilbad solens gud Baal, som vi faktisk også kender tilbage fra Det Gamle Testamente under navnet Baʿal.

31. oktober var årets sidste dag for kelterne. Kigger man tilbage i historien, kan man se, at er to udlægninger af, hvad der skete netop den aften:

  1. Man tilbad ikke kun Baal, men druiderne brugte netop denne dag og nat til at påkaldte sig dødsrigets hersker, så alle de døde mennesker fra det forgangne år, kunne komme og besøge deres familier. Det var altså alle ånder, man ville i kontakt med – både gode og onde ånder.
  2. De døde kom tilbage for at overtage kroppen fra et levende menneske hele det kommende år. Gjorde de ikke det, mente druiderne, det ville være umuligt at kunne få et liv efter døden.

Idet der ikke rigtig var nogle levende mennesker, havde lyst til at blive besat at en ånd, klædte de sig ud i de uhyggelige dragter for, naivt nok, at skræmme underverdenens onde ånder væk.

Denne aften var samtidig en aften, hvor skrigene lød overalt, idet druiderne brændte hekse af på bakketoppene – ikke kun fordi de var hekse, men som ofringer til Ba’al. Samtidig delte man alle de overnaturlig og okkulte oplevelser, man havde haft i det forgangne år med hinanden.

En anden vigtig del af halloween var, at se ind i fremtiden, ved at bruge mange spådoms ritualer. Man siger, at præsterne (druiderne) skar dyr op og fra indvoldene kunne de læse ind i fremtiden. De unge mennesker skrællede et æble i én lang skræl, kastede den over skulderen og kunne så i en spådom læse initialerne på deres udkårne.

Kigger man nærmere på Ba‘al-dyrkere i gammel tid, ofrede de gerne deres børn til deres gud – præcis som man ser i dagens hard-core satanisme, hvor man undlader at søge læge under graviditeten, og efterfølgende ofre barnet til Satan.

I den sorte satanisme (ikke bare den egocentriske satanisme), er Halloween præcis ligeså vigtig, som påsken (Jesu opstandelse) er for kristne. Det er netop ved denne højtid, satanisterne indsætter deres ypperstepræster og har nogle af de værste ofringer på hele året. Det er også her blodritualer og menneskeofringer sker, som bla. forklares af tidl. Satanister som Fiona Barnett og John Ramirez m.fl.

I det 9. århundrede, hvor den katolske kirke begyndte at sprede sig, valgte man at fastholde fejringerne, men at ændre det ”Alle helgens aften”, hvor man så valgte af fejre de katolske helgener – altså de ”store katolske personligheder”. 2. november laver kirken efterfølgende til ”Alle sjæles dag”, hvor man skal bede for alle dem, der ikke er helgener. Dengang troede katolikkerne, at de døde sjæle befandt sig i helvedes forgård, i en tid efter døden. Ved at bede for dem, mente man, at det kunne føre sjælene til himlen. Denne “Souling” / “sjælevandring” betød, at de katolske tiggere nu gik fra til dør og tigge såkaldte “sjælekager”: Firkantede brød bagt med korender. Jo flere sjælekager, tiggerne fik, jo flere bønner lovede de at bede for givernes døde slægtninge.

I dag bruger Folkekirken ”Alle helgens søndag”, til at læse alle navnene op, på dem der er døde, i det forgangne år.

Hvorfor græskar til Halloween?

I dag er græskar blevet ”kult-symbol” for Halloween. Det skyldes en skrøne fra Irland, hvor man omdannede maj-roer til lanterner. Der er to parallelle folkesagn om den unge Jack, som i det ene sagn driller djævlen, hvorefter djævlen smider glødende kul ned i Jacks lanterne, som ikke kunne pustes det ud. I det andet folkesagn er det igen djævlen der giver Jack glødende kul i sin lanterne efter sin død, som vise vej gennem det iskolde mørke.

Hurtigt fandt man ud af, at græskar var lettere at skære i, end maj-roer… og de endte derfor som ”Jack’s lanterner” – hvor det er ”Djævlens lys”, der skinner ud på folk.

Så man kan sige… Hvorfor fejrer Halloween..? Bare fordi det er en gammel skik, som først de okkulte druider, herefter kirken og tilsidst industrien har taget til sig..? Giver det mening som kristen at fejre det? Og giver det mening at klæde sine elskede børn ud i djævelske kostumer?

Ja, hvis du brænder for Jesus, og holder dig tæt til Ham, er du beskyttet mod den satanisk åndelige verden, men så snart du aktivt søger ind imod de åndelige åbninger som Halloween er – fx. udklædning, græskaret, som skal brænde med djævlens lys og at gå ud og rasle være dørene, går det galt..! Så tænk dig om en ekstra gang inden du sender dine børn afsted i djævlekostume eller lader dem skære et græskar…

…og er du i tvivl, så ta et kig på Google og søg efter “samhain pagan” som er den hedenske Halloween.


Kilder:
Christian Resource Centre.
Halloween Online.

Andreas Slot-Henriksen
Oktober 2018

Mangler du information om et bestemt emne, så skriv et søgeord herunder… Måske kan du være heldig og finde noget relevant…

Categories

Vil du vide mere om Jesus..?

Se serien “Hvordan bliver jeg Kristen”, som tager dig igennem de mest fundamentale ting om, hvad det vil sige at være en Kristen – altså at være “efterfølger af Jesus Kristus”.

Frimurer... og samtidig følge Jesus..?